Debatclub Dicendo Discimus

Onze debatclub is op zoek naar nieuwe leden. Lijkt het jou iets om in een leuke groep mensen vaardig te leren debatteren? Kom dan eens een kijkje nemen tijdens een van onze bijeenkomsten en neem contact op met mevr. Nooijen

Door te spreken leren wij!
Ook wel Dicendo Discimus: de enige echte debatclub van het Theresialyceum! Deze naam is gekozen, omdat deze het belangrijkste aspect van de club naar voren brengt: door je te bekwamen in de kunst van het spreken, leer je veel meer dan spreken alleen!

En hoe steekt deze club dan in elkaar?
Iedere week vindt er een samenkomst plaats. Dicendo Discimus heeft een vrijblijvend en open karakter, dat ervoor zorgt dat er bij de wekelijkse samenkomst een toegankelijke en prettige sfeer heerst. Uit iedere jaarlaag van de bovenbouw debatteren leerlingen mee, Dicendo Discimus is dan ook echt een gemêleerd gezelschap. Eén keer per week debatteren we over een actuele stelling die van tevoren door leerlingen of onze docent is ingebracht. Spreken voor de klas is absoluut niet verplicht; je zult ervan versteld staan hoeveel je alleen al als toehoorder opsteekt van je mededebaters!

En wat levert me dat op?
Je leert een zuivere argumentatie op te stellen. Wanneer is een argument nou waterdicht? En wat zien we nou in een echte drogreden? Je leert de geschreven en ongeschreven debatregels en retorische trucs te hanteren. Je leert zelfverzekerder en spontaner voor een groep te spreken. Je doet kennis op van politieke partijen en het politiek bestuur in Den Haag. Was het een debat op tv voorheen een verbaal slagveld tussen een paar in pak gestoken hoge heren, bij de debatclub leer je zo'n debat te doorzien. Je leert debattrucs te doorzien (en toe te passen), drogredeneringen te herkennen en je zult ontdekken dat aandacht voor goed en beeldend taalgebruik een troef is het debatteren! Je leert, kortom, inhoudelijk overtuigend en inspirerend spreken. En precies dit alles is waar wij naar streven: kwaliteit in het spreken!

En waar is deze club te vinden?
In principe komen we één keer per week bij elkaar. Ten tijde van proefwerkweken en schoolonderzoeken lassen we standaard een periode van rust in. In periodes voorafgaand aan de debatwedstrijden komt het echter geregeld voor dat de leden elkaar elke dag wel spreken over de nieuwe informatie die ze over de wedstrijdstellingen hebben gevonden. Dit alles vindt plaats in 'ons honk' lokaal E004, waar menig politiek affiche pronkt!

Dicendo Discimus trekt erop uit!
Het blijft echt niet bij oeverloos discussiëren en debatteren over stellingen. We doen ieder jaar mee aan minimaal twee debatwedstrijden: het Nederlands Kampioenschap debatteren en Op weg naar het Lagerhuis! Daarbij gaan we eens per jaar naar het hart van het politiek debat: de Tweede Kamer. Dit is een voortreffelijk moment om het geleerde in praktijk te brengen en in gesprek te gaan met Kamerleden als bijvoorbeeld Diederik Samsom, Alexander Pechtold, Ronald Plasterk en Emiel Roemer!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie, neem dan contact op met een van de leden of met mevrouw Nooijen. Iedereen die graag spreekt, meer kennis wil hebben van de actualiteit maar ook voor hen met minder zelfvertrouwen is de debatclub een aanrader. Kortom: iedereen die zijn horizon wil verbreden, versterken en zich wil verdiepen in de meest uiteenlopende onderwerpen, is welkom bij ons gezelschap!

Bekijk hier ook onze Prezi-presentatie!

De debatclubleden aan het woord! klik hier